Sursa imagine: realitatea.net

Cel mai sumbru anunţ pentru Grecia

Grecia 'trebuie să rămână în zona euro'; în caz contrar, va înregistra o sărăcie nemaiîntâlnită, a spus duminică ministrul grec al Finanţelor, Yannis Stournaras, înaintea unei săptămâni de întrevederi cruciale între premierul elen şi oficiali ai Uniunii Europene (UE), transmite AFP.

"Trebuie să supravieţuim şi să rămânem în zona euro pentru că este singura opţiune care ne poate apăra de o sărăcie prin care n-am mai trecut niciodată", a declarat Stournaras cotidianului grec Vima tis Kyriakis.

Troica organismelor de credit - UE, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) - urmează să analizeze în septembrie situaţia financiară din Grecia. Potrivit condiţiilor impuse de UE şi FMI, deblocarea următoarei tranşe de împrumut, aşteptată de Atena, de 31,5 miliarde de euro, va depinde de acest audit.

Pentru a obţine aprobarea împrumutului, fără de care ţara riscă să intre în incapacitate de plată şi să iasă din zona euro, guvernul grec se străduieşte să-şi îndeplinească obligaţiile asumate, încercând să ia măsuri de economisire a 11,5 miliarde de euro în 2013 şi 2014. 'Dacă nu luăm măsuri..., este ameninţată rămânerea noastră în zona euro', a subliniat Stournaras.

Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, urmează să se întâlnească miercuri, la Atena, cu premierul grec Antonis Samaras, Grecia dorind să obţină o amânare cu doi ani pentru aplicarea noilor măsuri de austeritate cerute ţării în schimbul salvării sale financiare.

Grecia nu va ieşi din zona euro, a spus sâmbătă presei Jean-Claude Juncker, adăugând totuşi că, 'dacă Grecia refuză o consolidare bugetară şi reforme structurale, trebuie să ţinem seama de această problemă'.

Samaras urmează să se întâlnească vineri, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, şi sâmbătă, la Paris, cu preşedintele francez Francois Hollande. Merkel şi Hollande se vor întâlni joi la Berlin.

Autor: AFP
Sursa: realitatea.net
20.08.2012 Europa
5534
0

Comentarii 0