Sursa imagine: smh.com.au

SCHIMB de REPLICI între premierul grec şi cancelarul german

Premierul grec Antonis Samaras i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să îi dea ţării sale "spaţiu să respire", în cursul unei întâlniri a celor doi lideri la Berlin, relatează BBC News.

La rândul său, Merkel a dat asigurări că nu va face "aprecieri premature" în legătură cu progresul Atenei în privinţa implementării reformelor cerute. Ea va aştepta un raport oficial, ce va fi prezentat luna viitoare. Cancelarul a subliniat, însă, că Berlinul vrea ca Atena să rămână în zona euro. Dar a insistat că pentru aceasta trebuie să îşi îndeplinească obiectivele asumate.

"Grecia îşi va respecta angajamentele şi îşi va îndeplini obligaţiile. De fapt, acest lucru se întâmplă deja (...). Nu cerem bani", a spus Samaras la o conferinţă de presă comună cu Merkel.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană - troica de creditori ai Greciei - examinează în prezent dacă ţara a făcut suficiente progrese către consolidarea finanţelor publice. Accesul Atenei la fondurile de salvare depinde de un raport favorabil al celor trei instituţii.

Joi, Merkel s-a întâlnit cu preşedintele francez Francois Hollande pentru a discuta despre situaţia Republicii Elene. Cei doi oficiali au îndemnat Grecia să continue reformele și și-au exprimat dorința ca Atena să rămână în zona euro.

Ei au dorit să transmită un mesaj comun privind Grecia, dar au evitat să ia întrebări de la jurnaliști, preferând doar scurte declarații înainte de dineul de lucru.

”Încurajez Grecia să continue pe calea reformelor”, a declarat Angela Merkel, care a precizat că nu s-a luat încă o decizie privind extinderea cu doi ani a termenului de aplicare a măsurilor de austeritate.

”Vrem, eu vreau ca Grecia să rămână în zona euro”, a spus Francois Hollande. ”Depinde de greci să facă eforturile necesare astfel încât să atingem acest obiectiv”, a mai precizat președintele francez.

Autor: BBC News
Sursa: realitatea.net
25.08.2012 Europa
5058
0

Comentarii 0