Sursa imagine: imagine simbol

Europa investeşte în viitor

Competiţia internaţională a devenit şi mai dură odată cu noua putere economică care este China. Pentru a face faţă acestei concurenţe, întreprinderile europene investesc sume tot mai mari în cercetare şi dezvoltare.

Europa se zbate sub povara crizei financiare. În timp ce UE caută soluţii, întreprinderile europene au adoptat o strategie proprie. Pentru că nu pot aştepta până ce responsabilii politici rezolvă problema, trebuie să facă faţă, acum, în condiţii de criză, ca şi pe viitor, concurenţei acerbe la nivel internaţional.

Întreprinzătorii europeni sunt convinşi că investind mai mult în cercetare şi dezvoltare, în pofida situaţiei financiare dezastruoase, îşi pot asigura un viitor mai bun.

Potrivit unui studiu efectuat de UE, până în anul 2014, întreprinderi de top europene vor spori sumele investite în acest domeniu cu aproximativ 4 procente anual. Firmele din branşa IT vor aloca anual cercetării şi dezvoltării chiar 11 procente mai mult decât până acum. Ştiri încurajatoare, apreciază Oliver Koppel de la Institutul Economiei germane din Köln.

Încurajatoare, arată Koppel, pentru că "şi în vremuri economice grele, întreprinderile investesc în cercetare şi dezvoltare".

Pe de altă partă mai spune expertul german, s-a putut vedea foarte limpede ce se întâmplă atunci când ţări precum Grecia, Italia şi Spania nu mai conferă acestui domeniu mare importanţă. "Cercetarea, adaugă Koppel, este pur şi simplu unul din principalii factori de creştere economică şi, deci, nu e de mirare că acestor ţări nu le merge prea bine".

Studiul UE se concentrează pe marile întreprinderi europene, care-şi planifică bugetul pe lungă durată. De aceea actuala criza euro nici nu le afectează prea mult. În ceea ce priveşte înteprinderile mici şi mijlocii, situaţia e alta. Acestea simt mai puternic efectele crizei.

Şi comisarul UE pentru cercetare, inovaţie şi ştiinţă Máire Geoghegan-Quinn avertiezază că "de când au intrat în cursă China şi alte state emergente, concurenţa s-a accentuat".

Concurenţă şi cooperare

Pe de altă parte, însă, firmele europene profită de pe urma globalizării. Şi nu numai deoarece China reprezintă o mare piaţă de desfacere pentru produsele europene, ci şi pentru că există tot mai multe cooperări internaţionale în domeniul cercetării şi dezvoltării la nivelul întreprinderilor.

Cu această temă se ocupă directorul Institutului Fraunhofer FOKUS, pentru sisteme de comunicaţii deschise, Radu Popescu-Zeletin. Profesorul universitar german originar din România lansează o întrebare provocatoare: "mai există, astăzi, frontiere între Europa şi China?"

Explicaţia rezidă, spune el, în faptul că "foarte multe companii chineze au investit relativ mult în firme europene, care la rândul lor fac comerţ cu întreprinderi din China".

Dar şi cooperarea are limitele ei. Atunci, de pildă, când companiile chineze nu respectă copyright-ul, ceea ce nu-i deloc o raritate.

Autor: Ralf Bosen, Medana Weident
Sursa: dw.de
04.09.2012 Europa
10180
0

Comentarii 0