Sursa imagine: flux.md

Economia zonei euro nu îşi va reveni până în 2013

Economia zonei euro nu dă semne că îşi va reveni până la finele acestui an în pofida îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa financiară, a declarat joi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, după ce BCE a lăsat dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,75%.

'Activitatea economică în zona euro este aşteptată să rămână slabă chiar dacă continuă să fie sprijinită de politica noastră monetară, iar încrederea pieţelor financiare s-a îmbunătăţit vizibil în urma deciziilor noastre', a declarat Mario Draghi într-o conferinţă de presă. Potrivit preşedintelui BCE, recentele date statistice nu oferă semnale privind îmbunătăţirea situaţiei la finele anului, iar riscurile la adresa zonei euro rămân orientate în jos.

'Din cauza preţurilor ridicate la energie şi a majorării taxelor indirecte, inflaţia va rămâne deasupra nivelului de 2% în restul acestui an. Ne aşteptăm să scadă sub acest nivel în cursul anului următor', a spus Draghi.

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,3% în al doilea trimestru şi recent Comisia Europeană a estimat că cele 17 state care au aderat la euro vor înregistra o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,4% în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013.

Autor: agerpres.ro
09.11.2012 Europa
22356
0

Comentarii 0