Sursa imagine: agerpres.ro

Mai multe ţări din Europa au anunţat proteste în masă

Cetăţenii mai multor ţări europene au ieşit astăzi în străzi pentru a protesta împotriva măsurile de austeritate, şomaj şi sărăcie. Ample manifestaţii au loc în Italia, Spania şi Portugalia.

La Roma, manifestanţii au forţat bariera de securitate creată de forţele de ordine, pentru a ajunge în faţa Palatului Chigi, sediul guvernului italian. Protestatarii au aruncat cu pietre în poliţişti, aceştia răspunzând cu gaze lacrimogene.

La Torino, manifestanţii au aruncat cu ouă împotriva sediului Agenţiei fiscale şi au ocupat clădirea băncii Intesa San Paolo, iar la Milano au spart geamurile mai multor bănci. Mii de persoane au ajuns în piaţa centrală din Milano, Piaţa Domului, pentru a manifesta cu ocazia grevei generale de patru ore anunţate de principalul sindicat italian, Cgil. La această manifestaţie de protest participă şi sute de studenţi, însoţiţi în piaţă de profesorii lor.

La Florenţa, un grup de elevi şi studenţi a aruncat cu ouă şi vopsea împotriva sediului local al Băncii Italiei.

Alte manifestaţii au fost organizate în 25 de oraşe din Italia, printre care Brescia, Padova, Cagliari, Napoli, Bologna, Palermo, Ancona. În regiunea Puglia, din sudul ţării, studenţii au organizat proteste în 11 oraşe.

Ziua grevei generale în Spania a început cu o participare masivă încă din primele ore ale dimineţii, după cum susţin sindicatele spaniole. Pe de altă parte, guvernul arată că protestul este urmat de angajaţi într-o manieră inegală, în diferite sectoare de activitate.

Potrivit postului public de televiziune, pichetele de informare organizate în primele ore ale dimineţii au dus la incidente şi altercaţii între cei care mergeau la serviciu şi sindicaliştii care doreau să îi convingă să ia parte la grevă, astfel că poliţia a reţinut 32 de persoane, iar alte 12 au fost rănite, dintre care patru sunt agenţi de poliţie.

Portugalia de asemenea e afectată miercuri de o grevă generală împoriva măsurilor de austeritate ale Guvernului de centru-dreapta, care suscită o nemulţumire populară tot mai mare, circulaţia trenurilor şi metrourilor fiind oprită parţial, iar numeroase zboruri anulate.

Nicio garnitură de metrou nu circula la Lisabona începând de marţi, la miezul nopţii, la fel ca majoritatea trenurilor. Perturbări puternice erau aşteptate pe aeroporturi, compania naţională TAP anulând deja 173 dintre cele 360 de zboruri prevăzute miercuri.

Cursele de navetă fluvială între cele două maluri ale râului Tejo asigurau doar un nivel minimum de serviciu, în timp ce personalul din numeroase spitale se afla, de asemenea, în grevă. Rata de participare la acţiunea de protest atingea în anumite centre 90%. Serviciul de salubritate era aproape paralizat.

Demonstraţii de solidaritate sunt aşteptate în mai multe state europene, printre care Germania, Austria, Belgia, Franţa, Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Elveţia, Suedia, Cehia, Slovenia.

Autor: HotNews.md
Sursa: agerpres.ro / mediafax.ro/ moldova.org
14.11.2012 Europa
20395
0

Comentarii 0