Sursa imagine: agerpres.ro

FMI a cerut, din greşeală, Greciei să concedieze suplimentar 22.000 de persoane

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a cerut scuze pentru scrisoarea trimisă, din greşeală, prin e-mail guvernului grec, în care cere concedierea a 22.000 de persoane din sectorul bugetar până în 2014, în plus la cele 27.000 a căror concediere este stipulată de legile deja aprobate, relatează publicaţia elenă Ta Nea, preluată de media internaţionale.

E-mailul a venit pe adresa Ministerului elen de Finanţe din partea reprezentantului permanent al FMI la Atena, Bob Traa, înainte de întâlnirea de marţi a Eurogrupului vizând noua tranşă de împrumut pentru Grecia, în valoare de 31,5 miliarde de euro. Mesajul a generat confuzie printre guvernanţii eleni, executivul grec respingând categoric această nouă cerinţă a FMI.

Explicaţia trimisă de FMI guvernului de la Atena în cursul nopţii de luni spre marţi a calmat întrucâtva spiritele, dar surse din cabinetul de miniştri nu exclud ca problema unor concedieri suplimentare în sectorul bugetar să fie abordată de 'troica' creditorilor, în cazul în care nu va fi pus în aplicare acordul privind concedierea a 2.000 de funcţionari publici până la sfârşitul acestui an, conform publicaţiei menţionate.

Sursele guvernamentale citate de Ta Nea au amintit că, în luna august, după o scrisoare similară a fost schimbată legislaţia muncii în Grecia.

În ultimele zile, sute de oameni au fost disponibilizaţi în Grecia, unde luni funcţionari publici din întreaga ţara au desfăşurat mitinguri de protest împotriva concedierilor. O mulţime de angajaţi din cadrul municipalităţii din Atena au asediat luni clădirea primăriei, cerându-i edilului general Yorgos Kaminis să nu trimită guvernului listele cu angajaţii care urmează să fie concediaţi.

Primarul Atenei a făcut apel la executiv să reconsidere condiţiile de disponibilizare şi a afirmat că va încerca să le găsească un loc de muncă în alte instituţii persoanelor disponibilizate. 'Asedii' asemănătoare au avut loc la ministerele Sănătăţii, Agriculturii, Mediului etc.

 Potrivit uniunii sindicale a angajaţilor municipali, din cele 325 de municipalităţi din Grecia doar 20-30 au trimis guvernului listele cu funcţionarii care urma să fie concediaţi. Ministerul Reformei susţine însă că a primit astfel de liste deja de la 150 de municipalităţi şi 12-15 ministere.

Autor: Ta Nea
Sursa: agerpres.ro
20.11.2012 Europa
57547
0

Comentarii 0