Sursa imagine: AFP-Mediafax

Avertisment fără precedent al preşedintelui Consiliului European: Premierul britanic ar putea DISTRUGE UE

Tentativele premierului britanic David Cameron de a recupera din prerogativele ţării sale de la Uniunea Europeană ar putea conduce la dizolvarea blocului comunitar, a avertizat preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy într-un interviu publicat joi în The Guardian, relatează AFP.

Cameron, care se confruntă cu presiuni din partea "euroscepticilor" din partidul său conservator, a declarat luna trecută că susţine apartenenţa Marii Britanii la UE, dar că vede "un nou acord" care să includă o procedură de neparticipare în cazul unor probleme-cheie.

"Dacă fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a face o selecţie în politicile actuale pentru a participa la cele pe care le preferă şi a le respinge pe cele care îi plac mai puţin, Uniunea în general şi piaţa unică în particular s-ar dezintegra rapid", a declarat Van Rompuy.

"Toate statele membre pot avea - şi exprima - cereri speciale şi nevoi, iar acestea sunt întotdeauna luate în considerare în deliberările noastre", a adăugat el.

Dar potrivit lui Van Rompuy, schimbările în tratatele europene propuse de Cameron ar implica "proceduri lungi şi greoaie", care ar necesita unanimitatea celor 27 de membri.

Sondajele arată că britanicii preferă din ce în ce mai mult o ieşire completă din UE, care este percepută drept o instituţie care intervine în afacerile interne ale ţării şi care delapidează fonduri, în timp ce ţara este supusă unor măsuri de austeritate.

Dar premierul britanic a evitat până în prezent să propună clar un referendum privind menţinerea în UE, în pofida presiunilor exercitate de partidul său în favoarea unei poziţii clare pe această temă.

El a amânat astfel pentru începutul lui 2013 un discurs aşteptat în decembrie pe această temă.

Van Rompuy a declarat, de asemenea, pentru The Guardian că pentru el, retragerea Marii Britanii din UE ar fi ca şi cum "un prieten ar pleca în deşert".

Marea Britanie aparţine UE din 1973 dar nu a aderat la zona euro. 

Autor: AFP
Sursa: gandul.info
28.12.2012 Europa
27762
0

Comentarii 0