Sursa imagine: adrnord.md

IDIS „Viitorul”: Dezvoltarea regională necesită investiții mai mari din partea statului

Dezvoltarea regională în Moldova necesită investiţii mai mari din partea statului, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Iurie Gotişan.

Potrivit Infotag, el a menţionat într-un studiu că „Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) are un buget de circa 200 milioane lei pentru anul 2017, ceea ce constituie doar 0,3% din PIB, în timp ce Estonia şi Lituania alocă pentru acest domeniu circa 5% din PIB, iar Romania alocă peste 2,5%”.
 
Potrivit lui, partenerii externi, care sunt implicaţi în proiecte de dezvoltare regională, finanţează proiecte care deseori depăşesc alocaţiile din bugetul de stat, iar împărţirea Moldovei în şase regiuni de dezvoltare pe un teritoriu atât de mic este ineficientă la distribuirea mijloacelor publice.
 
„Lipsa sinergiei fondurilor face ca investițiile în fiecare componentă infrastructurală să fi distribuite inegal. Or, dezvoltarea regională trebuie să fie o politică interministerială de conlucrare. Unele date arată că autoritățile publice locale implementează proiecte în localitățile din regiune, însă nu există un mecanism de colectare a datelor sau informaţiilor și de cuantificare a rezultatelor impactului celorlalte instrumente publice de finanțare) Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, Fondul Rutier, Fondul Ecologic Naţional, Fondul pentru Eficienţa Energetică şi altele) asupra dezvoltării regionale”, menţionează expertul.
 
El susţine că, așa cum dezvoltarea regională este o componentă a politicii teritoriale promovată de UE, FNDR ar trebui să fie majorat până la 2% din PIB sau peste 4%, cum este în cazul unor ţări din UE.
Autor: Infotag
13.10.2017 Actual
576
0

Comentarii 1

  • Galina Chirinciuc:

    IDIS „Viitorul”fiți atenți acuma cum se reabilitează drumurile din țară. Probabil veți fi și voi plăcut șocați.

    13.10.2017 15:10