Sursa imagine: ipn.md

Politolog: Naționalismul politic din Europa va fortifica argumentele euroscepticilor din R. Moldova

Numeroasele mici victorii ale partidelor eurosceptice în țările europene sunt semnale negative pentru demersul pro-european al Moldovei, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Potrivit politologului, cu cât mai multe state UE vor deveni dominate de sentimente naționaliste, cu atât mai mult va scădea apetitul, și așa mic, de extindere al UE. Multiplicarea euroscepticilor în guvernele europene poate influența pe termen mediu volumul de asistență externă, inevitabil în reducere datorită Brexit-ului, pentru țările din vecinătatea europeană, mai adaugă autorul.
 
Avansarea naționaliștilor în Europa deschide oportunități noi pentru propaganda rusă, care va promova activ viziunile eurosceptice din Europa. În rezultat, vor fi nutrite dispoziții anti-europene, care există în societatea moldovenească, accentuează Dionis Cenușă.
 
În opinia lui, naționalismul politic și declinul economic din Europa vor fortifica argumentele euroscepticilor din Moldova și alte țări din vecinătate, unde proiectele euroasiatice ale Rusiei vor căpăta mai mult teren.
 
Politologul lansează idea că odată cu emergența vizibilă a naționaliștilor anti-europeni, partidele pro-reformă din Moldova ar putea pierde aliați importanți în Occident. Mai mult ca atât, dacă UE devine prea slabă, atunci și condiționalitățile acesteia aplicate față de Moldova își vor pierde orice efect.
 
Discursurile naționaliste în Europa sunt în stare să dinamizeze confruntările naționaliste din Moldova, unde forțele pro-ruse atribuie parteneriatului cu Rusia un rol crucial în garantarea statalității și identității moldovenești, iar unioniștii devin actori politici mai influenți și mai tolerați de cetățeni, opinează politologul.
 
În asemenea condiții, nu este exclus scenariul de repetare a tentativei de federalizare a țării, pentru a crea obstacole adiționale, greu surmontabile pentru extinderea politică a unioniștilor și restabilirea popularității forțelor pro-europene, conchide politologul.
Autor: IPN
23.10.2017 Opinii
3443
0

Comentarii 3

 • Victor:

  Partidele noastre, am in vedere partidele pro-europene, ar trebui sa se uneasca pentru a opri implicarile Kremlinului.

  23.10.2017 09:29
 • realist:

  Problema e ca la noi mor partidele pro-europene. Anul trecut Maia si Nastase, ce se declarau pro-europeni, s-au unit cu Dodon si cu Usatii

  23.10.2017 10:54
 • Ghenadie Turcan:

  societatea este dispersata artificial pe criterii politice si geopolitice, de partide
  invingatori evident ii avem pe pro-rusi, deoarece doar un partid controleaza masele cu viziuni pro-estice
  si este foarte rau ca cetatenii care pledeaza pentru aderarea Moldovei al UE se impart intre mai multe partide, fapt care asigura un climat de fara concurenta socialistilor

  23.10.2017 12:21