Sursa imagine: clickpentrufemei.ro

Și copiii se pot stresa!

În anumite situații, stresul este util chiar și pentru copii, ajutându-i să fie competitivi. De cele mai multe ori, însă, e dăunător, mai ales că micuții nu pot să le spună părinților ce îi macină.

Divorțul părinților sau mutarea într-o altă localitate sau locuință, trecerea de la grădiniță la școală – toate sunt motive pentru ca prichindeii să reacționeze diferit, din cauză că se simt stresați.

Irascibilitatea, semn de stres
Sunt copii care ajung să se izoleze, alții mănâncă mai puțin sau preferă să-și petreacă timpul în casă, departe de prieteni. Veritabile semnale de alarmă sunt însă nervozitatea, irascibilitatea, trecerile bruște de la o stare la alta, agresivitatea, ticurile verbale și fizice, ca rosul unghiilor, durerile de cap sau de stomac frecvente.

Insomnii și apetit scăzut
Tensiunea interioară, agitația îi pot afecta pofta de mâncare. Stresul este posibil să fie vinovat și de insomnii. Mâncatul la ore nepotrivite, prea mult sau rar, amânarea orei de culcare, coșmarurile ar trebui să-ți indice o problemă care-l macină. Unii vor căuta să petreacă mai mult timp cu cei dragi și vor refuza să meargă la grădiniță, la școală. Alții – cei care au foarte multe activități extrașcolare – ar putea să nu-și mai găsesc calmul și nici să se relaxeze seara.

Însingurare și izolare
Un alt semn al stresului e și refuzul de a mai ieși afară. Îți poți surprinde odorul stând ore în șir în fața televizorului, jucându-se pe calculator, privind în gol. Nu vrea să-ți vorbească, nu mai comunică nici cu alți copii de vârsta lui. Pentru această stare de spirit proastă pot fi de vină și problemele de relaționare cu prietenii sau colegii. E psoibil să fi fost exclus din grup, să fi fost lovit. Încearcă să afli mai multe de la colegii lui apropiați sau de la părinții acestora, de la învățătoare, profesori.

Un program încărcat
Îi încarci programul de după-amiază cu multe activități și nu mai are timp de joacă? Riști să-l stresezi în mod suplimentar. Același efect îl poate avea și un stil de educație foarte strict. Copilul și-ar dori să facă și lucruri pe placul lui. Acceptă asta, dacă vrei să ai un prichindel echilibrat. Dă-i voie să se distreze după pofta inimii în timpul lui liber, dă-i posibilitatea să se relaxeze.

Autor: clickpentrufemei.ro
14.01.2018 Caleidoscop
944
0

Comentarii 0