Sursa imagine: moldpres.md

Tanc petrolier sub pavilion moldovenesc, salvat în Marea Neagră

Un tanc petrolier sub pavilionul Republicii Moldova care naviga în Marea Neagră a solicitat intervenţia autorităţilor portuare din România, după ce echipajul a depistat o fisură în corpul navei.

Solicitat de Moldpres, şeful Căpităniei Portului Giurgiuleşti, Victor Andruşca, a specificat că nava transporta combustibil şi se îndrepta de la Odessa către Portul Constanţa.
 
“Vasul aparţine unui agent economic din Anglia şi a solicitat ajutorul autorităţilor portuare din România după ce echipajul a descoperit o fisură în corpul navei în apropierea sălii de maşini. Noi am anunţat autorităţile internaţionale despre incident. Cazul va fi cercetat de o comisie regională care va stabili toate circumstanţele”, a spus Andruşca.
 
Potrivit datelor oferite de conducerea Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, vasul cu şapte persoane la bord şi o încărcătură de 1.600 de tone a solicitat ajutor noaptea trecută. Nava a fost adusă în Portul Constanţa Sud de un remorcher, iar echipajul a avut nevoie de intervenţia medicilor, însă a refuzat spitalizarea.
 
Şeful Căpităniei Portului Giurgiuleşti a specificat că în prezent sub pavilionul Republicii Moldova navighează 272 nave, dintre care 120 maritime. ”Circa 160 de vase maritime au fost radiate în ultimii doi ani din Registrul de Stat al Navelor pentru diverse încălcări ale legislaţiei. În prezent taxa de înregistrare achitată de proprietarii de nave în R. Moldova este mult mai mică decât în statele din zonă, din acest motiv intenţionăm să depunem către autorităţi o solicitare de a majora aceste plăţi. În 2017, de la înregistrarea navelor şi achitarea taxelor la bugetul portului au parvenit 6,7 milioane de lei, dintre care peste 3 milioane au fost vărsaţi în bugetul de stat”, a specificat Andruşca.
 
Republica Moldova este inclusă de zece ani în lista neagră a Memorandumului de la Paris – organizaţie care stabileşte indicele de performanţă a statului-pavilion pentru sporirea siguranţei maritime. Țara noastră ocupă locul 70 din 73 de state, alături de Togo, Tanzania şi Congo.
Autor: Moldpres
14.02.2018 Actual
450
0

Comentarii 0